1001 bérlőjelölt meséi

Minden bérbeadónak érdeke, hogy megtalálja a legtökéletesebb bérlőt, hiszen a hosszú távú kapcsolat, ami előtt állnak, akkor sikeres és nyugodt, ha meg van a kölcsönös szimpátia, összhang. Azonban „A Bérlő” megtalálása számtalan akadályba ütközhet, melyek közül az egyik lehet a korábbi rossz tapasztalat, kinek nemre, kinek korra, kinek a bérlők mennyiségére való tekintettel, és vannak, akik a városi legendák miatt zárnak ki már előre potenciális érdeklődőket. Az alábbiakban megosztunk néhány tippet, mely segíthet, hogy a Bérbeadó minél szélesebb körből, minél hamarabb találhasson rá lakása következő bérbevevőjére, és ne várjon örökké a mesebeli szőke, svéd egyedülálló orvosis bérlőre, aki egyébként rendmániás, és éppen csak aludni jár haza.

Személyes találkozó

Mondhat bármilyen szépet magáról az érdeklődő, mindig a személyes találkozó során keltett benyomás az, ami igazán eldöntheti, szeretne-e együtt dolgozni vele vagy sem. Ha nem teljesen zárkózik el az adott érdeklődőtől, csak éppen bizonytalan, eszéljenek meg egy találkozót, ami alkalmával megmutatja az adott ingatlant, és ennek során felteheti a kritikus kérdéseket. A válaszokból, azok stílusából, testbeszédből már egy találkozó után is ki lehet alakítani az adott személyről egy képet nagyvonalakban. Ki tudja, lehet, hogy pozitívan fog csalódni, megtalálja azt a bizonyos tökéletes bérlőt, akit mindenki keres, és igazából csak pár perc áldozatot kellett hozni ezért.

Figyelje az apró jeleket

Ahogy előbb is említettük, figyeljenek oda a személyes találkozó során a testbeszédre, a kijelentésekre, pontosságra. Sokszor az is fontos lehet, milyen, a lakásban megtalálható vagy éppen nem megtalálható, bútorok, eszközök felől kérdez. Megkérdezi-e, hogy hova kell levinni a szemetet, melyik kulcs mit csinál pontosan, mit is tartalmaz pontosan a rezsi és mire kell még neki pénzt fordítania, vannak-e takarításhoz eszközök (seprű, felmosó). Sokan jönnek olyan országokból, ahol még télen, amikor nálunk már bőven mínusz fokokat mérünk, akkor sincs hideg, de még hűvös sem annyira, hogy fűtést használjanak. Aki lelkiismeretes, és nem szeretné magát kellemetlen helyzetbe hozni, ezáltal a bérbeadót sem, megkérdezi, hogyan működik a fűtés, hogy tudja állítani. Persze, ebből következik, hogy ezek az emberek szeretik, ha melegben lehetnek, de még így is jobban járnak, mintha felelőtlenül és tudatlanul használnák, majd nem fizetnék a nagy rezsi költséget.

Kérjen referenciát

Ha adott érdeklődőnek nem ez lesz az első bérbevétele, valahol az előtt is laknia kellett, mielőtt elhatározta, szeretné bérbe venni az Ön lakását. Ha ez így van, kérje el tőle az előző lakás tulajdonosának az elérhetőségeit, ahol tud érdeklődni arról, mennyire megbízható a fizetéssel, takarítással, a lakás rendben tartásával kapcsolatban az adott személy. Már ez is egy szűrő lehet, ha ennél a kérésnél nem szeretné megadni bizonyos okok miatt az elérhetőségeket. Lehet, hogy tényleg van valami, ami gátolja, de ez minden esetben egy kicsi gyanúra ad okot. Akik kérdés nélkül készségesen megadják előző tulajdonosuk telefonszámát, ott lehet sejteni, hogy semmi gond nem volt kettejük között, minden rendben zajlott, semmilyen takargatni valója nincs bérlőjelöltjének az előző otthonával kapcsolatban.

Ne féljünk takarítót fogadni

Megtörtént a személyes találkozó, kialakul a kölcsönös szimpátia, egy hullámhosszra kerülnek az érdeklődővel. Valami mégis azt sugallja Önnek, hogy ha ő kibérelné a lakását, nem tudná kellő módon tisztán, rendben tartani. Esetleg az előző pontban említett referencia is szépeket ír róla, csak a takarítást említi negatív pontnak. Gond egy szál sem, ennek még nem kell kizáró oknak lennie! Beszéljük meg vele, hogy ha sikerül tisztán tartania a lakást, akkor annak örülnek mindketten. Ha mégsem, akkor havonta 1-2 takarítást (de igazából helyzetfüggő, hogy milyen gyakorisággal) elrendel, melyet erre specializálódott takarítószolgálat végez. A bérlőnek is meg kell értenie, hogy ez mindkettőjük javát szolgálja. Neki is kényelmesebb és kellemesebb lesz ezek után, Önnek pedig kevésbé romlik az ingatlan állapota.

Néhány egyéb szempont

Természetesen, aki kiadja a lakását, igyekszik úgy intézni az ezzel kapcsolatos ügyeket, hogy az adott helyzetből a lehető legtöbb profit származzon. Ez egyfajta kihívás is. Azonban nem feltétlenül megoldás erre az -ha nyugodt kapcsolatot szeretne bérlőjével-,hogy ha annak adja ki a lakást, aki a legmagasabb árat ajánlja. Imponáló persze, viszont attól kevésbé lesz valaki jó bérlő, hogy próbál alkudni egy keveset az árból. Valljuk be, mindannyian ezt tesszük, nap mint nap.

Kisállatosnak nem kiadó?

Ez is egy olyan általánosan felmerülő kitétel, ami azon kívül, hogy egyre gyakoribb előfordulása miatt nagyon megnehezíti a kisállattal rendelkezők lakás keresését, a bérbeadók is számos megbízható bérbevevőtől esnek el. Persze, amikor ingatlankiadásra kerül a sor, a kisállat szó sokak fejében egyenlővé válik az „összerágja, széttépi, szétkarmolja”. Azonban már a legtöbb kutya és cica- az aranyhalakról már ne is beszéljünk- lakásban, zárt környezetben szocializálódott, emellett a bérleti szerződésben foglalt konstrukciók is biztosíthatják, hogy ha a kanapé esetleg, de a bizalom semmiképpen ne sérüljön. 

Ha további kétségei vannak a bérlőjelöltet, érdeklődőt illetően, kérdezzen általános dolgokat, mint például: hol dolgozik, mit tanul, miért költözik, van-e már tapasztalta albérlettel, milyen ez a lakás a többi között, amit nézett. Előfordulhat néhány kényesebbnek számító téma is, de ha úgy gondolja, szükséges ezeket megkérdezni, tegye meg. Sokszor ezeknél a kérdéseknél is kiderülhetnek olyanok, amikre nem is gondolt elsőre, a pozitív csalódás esélye mindig jelen van.


Tehát ha kicsit szeretnének nyitottabbak lenni a megfelelő bérlő jelölt megtalálásának kapcsán, legyenek türelmesek, ne kapkodják el a kiadást, adjanak több embernek lehetőséget.

Hiszen a könyvet sem a borítója alapján érdemes megítélni.

Szerző: BK

Lépj Kapcsolatba velünk!

További információért írj Nekünk üzenetet, vagy keress Minket telefonon.

+36 706161534

Ingatlan keresése