Hosszútávú vs. rövidtávú (AirBnB) lakáskiadás

Rögtön az elején oszlassunk el egy tévhitet! A rövid és a hosszútávú lakáskiadási forma, a bérbeadási időtartamon túl, leginkább a tevékenység jellegében különböznek egymástól.

De nézzük meg őket, külön-külön bemutatva!

 

A hosszútávú lakáskiadást köznyelvben albérletként említik, jogszabályokban „ingatlanbérbeadás” néven találkozhatunk vele.

Ez a fajta módja a lakáskiadásnak végezhető csupán adóazonosító jel birtokában, nem szükséges adószám kiváltása, de azzal is lehetséges.

Hosszútávú lakáskiadáskor mindig bérleti szerződés köttetik, melyben részletesen vannak taglalva a bérlőnek és a tulajdonosnak mind a jogai, mind a kötelezettségei. A szerződés szólhat határozott időtartamra vagy határozatlan időtartamra, ami általában min. 1 évre szól és ezután meghosszabbítható.

A tulajdonos döntése, hogy bútorozottan, vagy bútorozatlanul kínálja az ingatlant és a takarítás is megegyezés tárgyát képezi.

A bérleti díj fix és a bérlő ezen felül fizeti a rezsi költséget. Továbbá a bérleti szerződéssel egyidőben 2 havi kauciót fizet meg a tulajdonos részére, ami egy biztonsági fedezetként szolgál a bérleti szerződés időtartama alatt. Kiköltözéskor ez visszafizetésre kerül a bérlőnek, ha nem keletkezett kár az ingatlanban.

 

A rövidtávú lakáskiadáskor a lakástulajdonos napokra vagy hetekre (maximum 90 napra) adja bérbe az ingatlant, s ezzel leginkább átutazókat, turistákat, városba érkezőket megcélozva.

A lakáskiadás magában foglalja az ágyneműt, takarítást és a rezsiköltséget is. Ilyen esetben mindig bútorozott, felszerelt és gépesített ingatlanról beszélünk.

A lakáskiadásnak ez a formája az SZJA törvényben „fizetővendéglátásként” szerepel, de megtalálhatjuk még „egyéb szálláshelyszolgáltatás” néven is jogszabályokban.

Első lépésként az Önkormányzat jegyzőjénél kell bejelenteni a tevékenységet és adószámot szükséges kiváltani a NAV-tól. Adószám nélkül ezt a tevékenységet nem lehet folytatni.

A rövidtávú lakáskiadás egyik közkedvelt formája az Airbnb. De mi is az az Airbnb?

Az Airbnb, eredeti nevén: AirBed&Breakfast egy megosztásra épülő, online foglalási rendszerben működő lakáskiadási közösség.

Nagyszerű lehetőséget kínál olyan tulajdonosoknak, privát személyeknek, akik lakást, házat, lakrészt szeretnének rövidebb távra, jellemzően néhány napra vagy hétre bérbeadni, és jövedelemre szert tenni.

Ez a lakáskiadási online tér 2008-ban indult útjára s mára már házigazdák és utazók milliói hoznak létre ingyenes Airbnb fiókot acélból, hogy meghirdessék kiadó helyüket vagy éppen egyedi szálláshelyet foglalhassanak bárhol a világban.

Az Airbnb egy teljesen biztonságos foglalási rendszerben működik, mind pénzügyi és kommunikáció terén.

Felmerülhet a kérdés, hogyan éri meg a rövidtávú lakáskiadás?

Airbnb által kiadott lakások jövedelmezősége a minél gyakoribb kiadással, illetve a megfelelő díj megállapításával elérhető, sőt meghaladhatja a hosszabb távú kiadásból származó jövedelmet.

Milyen teendők akadnak Airbnb lakáskiadáskor? A teljes folyamat menedzseléséhez hozzátartozik az időpontkezelés, kapcsolattartás, vendégfogadás, rendelkezésre állás, kijelentkezési folyamat, lakás takarítás-karbantartás, illetve turisztikai információnyújtás. Mindez hozzájárul a folyamatosan magas színvonalú szolgáltatásnyújtáshoz.

 

Irodánk több éves tapasztalattal rendelkezik ingatlankezelés terén, mind hosszabb, mind rövidebb távon kiadott (Airbnb) lakás kezelésének tekintetében. Közel 100 lakás tulajdonosa helyezte belénk bizalmát és bízta ránk értékének kezelését.

Ha nincs időd, tapasztatalatod, türelmed, esetleg bátorságod az Airbnb lakáskiadáshoz, de látsz benne fantáziát akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!

Lépj Kapcsolatba velünk!

További információért írj Nekünk üzenetet, vagy keress Minket telefonon.

+36 706161534

Ingatlan keresése