A debreceni ingatlanpiac tendenciái

Magyarországon európai viszonylatban is nagy volt az ingatlanpiaci drágulás 2014 és 2019 között, közel 68% -os így Debrecenben is. Az árakat erősen befolyásoló tényezők ez elmúlt időszakban főleg a bérek növekedése, a jelzáloghitelek bővülése és az állam által adott családpolitikai, pénzügyi, adóügyi kedvezmények voltak.

Debrecenben sajátos helyzetet teremtett 2018-ban a BMW letelepedésének bejelentése, sokan a győri Audi gyár példájára spekulálva árfelhajtó hatást vártak, ami be is következett, megnőtt a kereslet, illetve az eladók is felemelték az árakat, néha milliókkal. Ez rásegített az egyébként is emelkedő piaci áremelkedésre.

A város következetes odaszánt munkájának és fejlesztésének köszönhetően - többek közt az infrastruktúra, ipari parkok, humánerőforrás területén- olyan cégek telepedtek meg az elmúlt pár évben, mint a Krones, Continental, vagy a BMW.

Mindez további betelepülő külföldi és magyar cégeket és munkaerőt vonz a városba ezzel serkenti a gazdasági vérkeringést és az üzleti potenciált. A cívisváros így tovább tudja fejleszteni az ipari parkjait és egyéb üzleti koncepcióit, ahol már a meglévő cégek mellé újabbak tudnak letelepedni. A gazdasági élet fejlődése pedig mindig magával hozza az ingatlanpiac fejlődését is.

 2019 nyarára az addigi folyamatos áremelkedés lelassult és egy piaci korrekció indult el, főleg a panellakások piacán. Itt akár 4-5 Milliós árcsökkenés is megjelenhetett az elmúlt hónapokban, leginkább a legmagasabb négyzetméter ár tartományokban. Pl. korábban 29 Millióért árult 68m2-es panellakások 23-24 Millió forintért keltek el. A használt tégla lakások ára kisebb mértékben csökkent. Sok eladó kivár a csökkentéssel, és próbálja a legmagasabb árszinten értékesíteni az ingatlant. Ezáltal elhúzódik az értékesítési idő akár hónapokra is egy lakás esetében, ez pedig torzítja némiképp a piaci árakat. A Debreceni Egyetem nagy számú hallgatója miatt a befektetési övezetekben minimálisan csökkentek a tégla lakás átlagárak.  Az új építésű társasházaknál a kiemelt övezetekben növekedést lehetett tapasztalni. Ezek a lakások 600-700 ezer forint/nm es árakon vannak hirdetve, de lehet 800 ezer és 1 Millió Ft között is találni néhány magasabb minőségű ingatlant.

 
Több fejlesztő új projektbe már nem vág, hiszen a 27 százalékos áfa és egyéb megnövekedett költségek mellett megvárják, míg a versenyelőnyt élvező, 5 százalékos áfával bíró ingatlanok kifutnak a piacról, és csak aztán kezdenek új fejlesztésekbe, hiszen a 22% áremelkedés lassítja az eladást, amíg olcsóbban (5% áfa tartalommal) is tudnak venni az érdeklődők ingatlanokat.

Szintén jelzés értékű, hogy a tüzépek építőanyag beszállítói 2020-ra már rövidebb határidővel tudnak szállítani, mint hónapokkal korábban, részben az új építésű projektek számának csökkenése miatt.

Az albérlet piacon is elindult egy állomány frissülés, a régebbi lakások nagy részét felújították és magasabb áron adják bérbe. Az egyetem közeli, vagy villamosvonal menti társasházak lakásai továbbra is keresettek az albérlők számára. Míg pár évvel ezelőtt még egy 55nm-es lakást 70-80 ezer forintért is lehetett találni, addig mára felújított lakásokat 110-120 ezer forint alatt nem lehet kapni. A minden igényt kielégítő új építésű lakások bérleti díjai pedig 140-170 ezer forint között is mozoghatnak.

Összefoglalva, jelenleg a debreceni ingatlanpiac bizakodó, hirtelen nagy árcsökkenést nem indokol semmi.  Némi árkorrekció és stagnálás már tapasztalható a kereslet- kínálat függvényében, de természetesen nagyban függ minden a gazdasági környezet és az állami ösztönzők változásaitól. A vevők száma a nyár óta kevesebb, de van folyamatos igény. A vevők dolgát nehezíti, hogy az elmúlt években a frekventáltabb területeken nagy számban vásárolt használt és új ingatlanok árai még mindig sok helyen magasak.

Lépj Kapcsolatba velünk!

További információért írj Nekünk üzenetet, vagy keress Minket telefonon.

+36 706161534

Ingatlan keresése