Koronavírus-helyzet

 

A koronavírus-helyzet az ingatlanpiac szereplőit is elég rosszul érintette, mint sok más ágazatot. Míg március elején a megszokott tempóban zajlottak az ingatlanmegtekintések , szerződéskötések, tranzakciók és költözések, március közepére az emberek hirtelen leálltak minden korábbi ügyletükkel, és egyik napról a másikra megállt a piac .

Napokon belül számos szerződést mondtak vissza a felek, törölték a megtekintések időpontjait, és a konkrét szerződéskötésektől is sokan kénytelenek voltak visszalépni . Az ingatlanpiac korábbi pezsgő élete pár nap leforgása alatt elcsendesedett. Az emberek elkezdtek kivárni, és úrrá lett sok helyen a bizonytalanság. Sokan nem akarnak emberekkel érintkezni és a piactól hermetikusan elszigetelődnek. Az ingatlanközvetítés történetében ez példátlan helyzet, hiszen a válságok,recessziók idején is volt fizikai érintkezés, ezáltal ügyletek, még ha kisebb számban is. A mostani helyzetben viszont nem akarnak/nem tudnak üzleteket kötni az emberek(olyan számban, mint korábban). Így az ingatlanközvetítés léte került veszélybe. Persze, ez egy átmeneti állapot, és tudjuk, hogy egy idő után elindul újra az élet, és fokozatosan vissza fog térni egy bizonyos szintre. Egy olyan szintre, amit jelenleg nem tudunk becsülni.

 

Ezekben a  hetekben kétféle ügyféllel találkozunk:

Az első csoportban azok vannak, akik folytatják az ügyleteiket, akiknek mindenképpen költözniük kell, vagy egyéb kényszer miatt kénytelenek valamilyen tranzakcióban részt venni, és nem tekintik akkora akadálynak a vírushelyzetet.

A második csoport pedig azon emberek, akiknek nincs az életükben jelenleg nyomáskényszer, és ki tudnak várni, nem akarnak hirtelen döntést hozni a most beállt helyzet következtében.

Ilyen vagy olyan okokból , de sokan felfüggesztették az ingatlanügyletekkel kapcsolatos szándékaikat, és ezáltal “befagyott” a piac .

 

Sokan hívtak az elmúlt hetekben, hogy mi várható az ingatlanpiacon, mi mit látunk.

 Nehéz válaszolni erre a kérdésre. Számos elemzés jelent meg neves weblapok oldalain, és több oldalról vizsgálják az elemzők ezt az igencsak összetett  kérdést.

Egyes elemzések drasztikus árcsökkenéseket jósolnak, mások viszont áremelkedést bizonyos ingatlankategóriákban.

 

Fontos figyelembe vennünk azonban - ami a mai sajtóhírek gyártóinak egy eszköze - hogy a cikkek írásánál nagyon fontos a “hírérték”, és hogy minél többen kattintsanak ezekre a bejegyzésekre a hír “értékét” a kattintás számok határozzák meg, ezért aztán sok a hatásvadász cím. Ezért jellemzően - és nem csak az ingatlan témakörben- sokszor sokkolónak tűnő rövid címekkel próbálják növelni az olvasók számát(pl. Kétállon az ingatlanpiac), amiket azzal érnek el, hogy bizonyos gondolatokat kiragadnak sokszor a teljes szövegkörnyezet bemutatása nélkül.

 Ez nem jelenti azt, hogy valótlant állítanának, sőt!  Olvastam például egy cikket, ami arról szólt, hogy emelkednek az ingatlanbérleti díjak. A  cikkből kiderült, hogy valóban van olyan ingatlanszegmens, ahol emelkedtek a bérleti díjak - az ipari ingatlanoknál a logisztika területén, viszont ez csak a cikk elolvasása után derül ki:)

Az esetek nagyobbik részében viszont sajnos nem ez az igazság.

 

Mi történik a bérlemények piacán?

 

A lakóingatlanoknál jellemzően csökkennek, sokszor akár 50%-kal is a bérleti díjak.

A bérlők, akik elvesztették a munkájukat, vagy csökkentett fizetést kapnak, próbálnak megegyezni a tulajdonosokkal, akik sokszor inkább elfogadnak egy közös megállapodást, mivel jobbnak tartják, ha van egy fix bevétel, minthogy azt kockáztassák, hogy határozatlan időre üresen maradjon a lakás.

 

A kereskedelmi ingatlanok két alkategóriájában, az üzletek és irodák területén szintén hasonló trend figyelhető meg, főleg a kisebb egységek esetén, ahol a kisvállalkozások bevételei lényegesen lecsökkentek a megváltozott körülmények miatt ( a Cívis Ház Zrt. 90 százalékos bérleti díjkedvezményt nyújt, az erre vonatkozó kérelem esetén.

Bérlők és bérbeadók között egyedi megállapodások kezdtek el születni határozatlan időre.  Fontos, hogy minden esetben két fél kell egy ilyen megállapodáshoz és hallunk olyan esetekről is, ahol nem sikerül közös nevezőre jutni, így a felek együttműködése megszűnik.

 

 Adás-vételek

 

Az ingatlan adás-vételek tranzakciószáma erős csökkenést mutat. Március utolsó hete 67% -os visszaesést mutatott 2019.március utolsó hetéhez képest az egyik országos franchise cég adatai szerint. Ez a szám bár sokkolóan hatott, két dolgot érdemes mellé tenni:

  1. A 2019 első negyedéve ingatlanpiaci csúcsnak számított, ezért természetes, hogy a csúcspont közeli tranzakció számhoz képest erre az évre már visszaesés a jellemző.
  2. A vírus hirtelen megjelenése egy azonnali sokkot váltott ki az emberekből március közepén, és hirtelen befagyott a piac, így ennek egyenes következménye, hogy jóval alacsonyabb az összehasonlításban a két érték.

 

Természetesen a fenti tényezők az érdeklődés csökkenését nem ellensúlyozzák.

Ugyanazon motivációk ösztönzik eladókat és vevőket is. Fontos a biztonság, sokan nem vállalják a kockázatot és lépnek vissza eladók és vevők is az ingatlan ügyletekből “vis maior”ra hivatkozva.

 

A dominó-hatás a családi házak vásárlásánál érzékelődik legerőteljesebben, hiszen ritka, hogy rendelkezésre álljon a teljes összeg az új ingatlan vásárlására, ezért a saját ház eladása a legtöbbször az előfeltétele a továbblépésnek. Ez  sajnos az alábbi gyakori láncreakciót válthatja ki:

A vevő (1) kinézte álmai házát, így a saját ingatlanát is értékesítésre bocsátja, amire talál egy jelentkezőt (2) de mivel (1) eladója  (3)  nem tud továbblépni, mivel az ő általa megvásárolni kívánt ingatlan eladója (4) visszalépett, így (1) vevőként eláll az eladási szándékától, ezért (1) vevője (2) szintén nem tudja megvásárolni a kinézett ingatlant.

Mindez befolyásolja sok család életét, akik nem tudnak beköltözni kívánt új otthonukba. 

 

Ettől függetlenül látnunk kell azt is, hogy sok ember fog a helyzettől függetlenül ezután is adni-venni, bérelni a következő időszakban. Az élethelyzetek mindig változnak, egy ingatlan kicsivé válik, amikor bővül a család, naggyá , amikor elköltöznek egyes családtagok, megöröklünk ingatlanokat, amikre nincs szükségünk, vagy csak nem találunk jobb befektetést a pénzünknek.

Ezek voltak mindig is a motiváló tényezők  a lakóingatlanok piacán, és eme tényezők - bár hatásuk csökkenhet - a jövőben is mozgatni fognak minket.

 

A Nagyerdei Ingatlanirodánál felkészültünk az új helyzet kihívásaira, és akár  személyes találkozás nélkül is van lehetőség ingatlanok bérbeadására és adásvételére. Egyedi, testre szabott megoldásokat kínálunk ebben az egyedi helyzetben.  

 

Mi mozgásban vagyunk!

Kerekes József

www.nagyerdeiingatlan.hu

Lépj Kapcsolatba velünk!

További információért írj Nekünk üzenetet, vagy keress Minket telefonon.

+36 706161534

Ingatlan keresése