Az Online Szerződésről

Alapvetően az online szerződés nem különbözik tartalmilag a személyesen, papíron kitöltöttől. Az online szerződés megkötése előtt is egyeztetnek mindent a szerződő felek, ami fontos számukra, hogy az aláírt dokumentum tartalmazza.

Mikor van szükség online szerződésre?

Röviden akkor, amikor valamelyik fél nem tartózkodik a kérdéses helyen egy adott időben. Külföldi bérlőjelölt esetén lehet, hogy még otthon tartózkodik, és már előrelátóan elkezdte keresni itteni lakását. Akár tulajdonosi részről is közbe jöhet egy nyaralás, vagy bármilyen egyéb esemény, ami miatt nem tud jelen lenni.

 

Hogyan zajlik az online szerződés?

Ha az érdeklődő nem tartózkodik az adott városban, akkor korábban rögzített videó, esetleg videóhívás segítségével tekinti meg a lakást. Videóhívás esetén már létrejöhet a kapcsolat a tulajdonos és az érdeklődő között, láthatják szimpatikusak-e egymásnak. Amikor mindketten elhatározták, hogy szeretnének egymással bérleti szerződést kötni, akkor ahogy már feljebb említettük, egy szerződéstervezetet készítünk, melyet a két fél igényeire szabunk. Ha mindenben megegyeznek, ilyenkor történhet valamilyen összegű pénzmozgás (1-2 havi kaució, esetleg már az első havi bérleti díj is), melyet természetesen bizonylatokkal alátámasztva, egy átvételi papír kitöltésével rögzítünk. Ha megérkezett a pénz, a szerződésben foglaltakat mindkét fél elfogadja, akkor a kész, kitöltött nyomtatványt elküldjük egyik, majd másik félnek. Majd az aláírt példányt scannelve visszaküldik az összeköttető kapcsolatot betöltő irodának.

 

Miért jó az online szerződés?

Teljesen személyes preferencia az, hogy élnek e ezzel a lehetőséggel a felek. Természetesen az is opció, hogy csak és kizárólag személyes találkozó után állapodnak meg. Ez is egy fajta biztosíték lehet, valamennyire levéve a terhet a közvetítést végző személy válláról. Azonban vannak olyan időszakok, amikor akkora az igény az online szerződésre a bérlőjelöltek részéről, hogy nem árt átgondolni. Ha valamelyest sürgős a lakás kiadása, és bízunk magunkban annyira, hogy jó emberismerők vagyunk, akkor egy nagy könnyebbség lehet ez a kiadás meggyorsításához.

Ami ugyanannyira fontos, mint a személyesen kötött szerződések során, hogy mielőtt bármit aláírunk, bármilyen pénzt elküldünk/fogadunk, mindig győződjünk meg arról, hogy igenis egyetértünk azzal, amihez ezáltal elkötelezzük magunkat. Bármilyen különleges kérés, pont a szerződésben előre hangozzon el, ezzel is megkímélve magunkat a bajos együttműködéstől leendő bérlőinkkel.

Online nem szerződne, de szimpatikus a bérlő, és várna is rá?

Erre is van egy megoldás! Ilyen esetekben „online foglalózás” segítségével biztosítjuk a tulajdonost, hogy nem hiába vár a bérlőre. Ekkor csupán 1, vagy 2 havi bérleti díj kerül átutalásra foglaló gyanánt, a szerződéskötés pedig külföldi diák megérkezése után történik meg. Természetesen, ha megérkezésekor ő elállna a szerződéstől, a foglalót elveszíti.

Szerző: BK

Lépj Kapcsolatba velünk!

További információért írj Nekünk üzenetet, vagy keress Minket telefonon.

+36 706161534

Ingatlan keresése