10 +1 tipp Bérbeadók részére

Az alábbiakban taglaltak olyan információkkal szolgálnak egy, az albérletpiacra újonnan belépő tulajdonos számára, melyek kritikus fontossággal bírnak, és esetleges későbbi félreértéseket hivatottak megelőzni.



  1. Tulajdoni/haszonélvezeti jog tisztázása: külföldi bérlő esetén a Bevándorlási hivatal ellenőrzi a tulajdonosi viszonyokat (tehát minden tulajdonosnak szerepelnie kell a bérleti szerződésben, haszonélvező magasabb jogi szinten áll, így megléte esetén a bérleti szerződés vele köttetik).

  2. Megbízási szerződés: több tulajdonos esetén 1 tulajdonos is köthet, vagy akár meghatalmazott is, bérleti szerződés kötésénél mindenkinek jelen kell lennie, vagy meghatalmazás(okat) kell írnia.

  3. Megbízási díj: a havi bérleti díj 90%-a+Áfa, kizárólagos szerződés esetén 80%+Áfa, ebben az esetben kizárólag a megbízott iroda hirdetheti a lakást, tehát a tulajdonos sem. Megbízási díj csak sikeres kiadás esetén fizetendő a 2 havi kaució és az 1. havi bérleti díj kézhez vétele után.

  4. Mérőórák: mi azt ajánlanánk, hogy minden esetben a tulajdonos nevén maradjanak. Beköltözéskor a szerződésben rögzítjük a kezdő óraállást, ettől számítva fizeti a rezsiköltségeket a bérlő. Amennyiben a bérlő a saját nevére kerülnek az órák, a tulajdonosnak minden esetben legyen meghatalmazása, hogy eljárhasson, amennyiben szükséges.

  5. Internet szolgáltatás: adott tulajdonostól függ, hogy saját nevére köt szerződést valamely szolgáltatóval, vagy a bérlőre bízza (utóbbi előnye, hogy a lakás megüresedése esetén nem kell "feleslegesen" tovább fizetni, hátránya, hogy ha a bérlő kiköltözése után nem fizeti a díjat a lakás tiltólistára kerülhet, amely bonyolítja a későbbi szerződéskötést), de amennyiben a bérlőre bízza, legyen meghatalmazása, hogy eljárhasson, amennyiben szükséges.

  6. Kaució: a kaució minden esetben biztonsági letét, kizárólag kár okozása esetén használható annak javítására, vagy a szerződés lejártakor fennálló tartozás kielégítésére. A tulajdonos elszámolással tartozik a kaucióval a bérlő felé, a szerződés lejártakor normál esetben a teljes összeg visszajár.

  7. Nemzetiségek: alapvetően egyik nemzetről sem mondható el, hogy jobbak, vagy rosszabbak egy másiknál, sajnos minden nemzetből vannak nehéz esetek. Egy bérbeadásnál nagyon fontos a szimpátia, amely már a lakásmutatás során eldől, hogy kialakult-e vagy sem, míg a későbbiekben kritikus pont a megfelelő kommunikáció. Ezen pontok szem előtt tartása esetén a konfliktushelyzetek javarészt elkerülhetőek, tisztázhatóak.

  8. Takarítás: amennyiben egy tulajdonos fél, hogy lakása nem lesz megfelelően tisztán tartva, kérhet kötelező takarítást havi szinten, melyet a bérlő fizet. Ebben az esetben könnyebben nyomon követhető, hogy történik-e gondatlan használat, vagy károkozás a bérleti idő alatt.

  9. Havi elszámolás: a bérleti díj, rezsi, közös költség elszámolása lehet előre, utólag, vagy akár törthavi is, egymástól akár eltérő időszakra is. Minden esetben javasolt a bérleti szerződésben rögzíteni, hogy adott hónap hányadikától hányadikáig tart az adott elszámolás (pl közös költség és bérleti díj előre, rezsi utólag), a későbbi félreértések elkerülése végett. Amennyiben a bérleti szerződés tört hónappal kezdődik, minden esetben tisztázni kell, hogy az első hónapban kifizetett bérleti díj az melyik időszakra szól, illetve a továbbiakban kifizetett bérleti díj hónap elejétől a végéig, vagy több hónapot átívelve fizetendő.

  10. Nyári kedvezményes bérleti díj: mivel a külföldi hallgatók a nyarat általában nem országunkban töltik, így gyakran felmerülő kérdés, hogy ezen időszak alatt fizethetnek-e fél havi bérleti díjat. Természetesen ez megegyezés kérdése, a tulajdonostól függ, hogy engedélyezi-e ezt vagy sem. Ez az esetek többségében 2 nyári hónapot jelent egy évben, amennyiben a bérlő a teljes hónap ideje alatt legfeljebb 5 napot tartózkodik a lakásban, de a közüzemi díjak összegét és a közös költséget teljes áron kell kifizetnie elutazása előtt. A kedvezmény igénybevétele esetén sem Bérbeadó, sem Bérlő nem használhatja, vagy adhatja bérbe a lakást a félhónap ideje alatt.


    +1 Kiköltözési nyilatkozat: Közjegyző által hitelesített dokumentum, melyben a bérlő vállalja, hogy a szerződés pontjait betartja, ellenkező esetben kiköltözik. Természetesen ez a bérleti szerződés esetén is így van, viszont így kihagyható az akár hosszúra is nyúlható és költséges bírósági eljárás, azonnal mehetünk végrehajtóhoz. Ennek költsége változó, átlagosan 40ezer forintra tehető, melyet általában a tulajdonos áll, hiszen az ő érdeke, de megegyezés kérdése.

Lépj Kapcsolatba velünk!

További információért írj Nekünk üzenetet, vagy keress Minket telefonon.

+36 706161534

Ingatlan keresése